Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Yüksek Tansiyonunun Nedenleri Nelerdir?

    Dünya Sağlık örgütünün araştırmasına

    Dünya Sağlık örgütünün araştırmasına göre dünya üzerinde 1.5 milyardan daha çok insan yüksek tansiyon hastalığıyla karşı karşıya ve her sene ortalama 7 milyon kişinin yüksek kan basıncından dolayı ortaya çıkan rahatsızlar neticesinde hayatını kaybediyor.

    Bu hastalığın Türkiye’de her 3 kişiden birisinde olduğu belirtiliyor. Bu da kan basıncının 120/80 mmHg’nin üstünde olduğunu gösteriyor.

    Yükselen kan basıncı organları besleyen damarın tıkanmasına sebep olduğu gibi, kireçlenmeye de yol açıyor. Damara bağlı olan organlarda ölümcül hasar meydana gelebiliyor.

    Bu yüzden birinci ve ikinci derece akrabalarında yüksek tansiyon olan kişilerin kendisinde de hastalık belirtilerinin 30’lu yaşlarda hissedildiği durumlarda bir doktora başvurmaları önemlidir. Ayrıca hipertansiyonun altında yatan sebebin tespit edilmesi, tedavi için gereklidir.

    Yüksek Tansiyonda Ailesel Nedenler

    Birinci derece yakınlarında yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunanların bu rahatsızlığa yakalanma ihtimallerinin %95-97 gibi yüksek oranda olduğu açıklanmıştır. Yapılan araştırmalar, birinci ve ikinci derece akrabalarında yüksek tansiyon görülen bireylerde bu rahatsızlığa yakalanma riski normal popülasyona karşın 5-6 misli kadar artıyor.

    Bununla beraber alkol, sigara ve dengesiz beslenme gibi diğer faktörlerde buna eklendiğinde hipertansiyona yakalanma yaşı 30’a kadar inebiliyor.

    Aşırı Tuz Tüketimine Dikkat!

    Gün içerisinde aşırı tuz tüketimi de yüksek tansiyona davetiye çıkaran nedenlerden biri olarak gösteriliyor. Aşırı tuz tüketimi uzun vadede damar sertliği yaptığı için beraberinde hastalık gelişiyor.

    Günlük tüketilen tuz miktarı ile kan basıncı arasındaki durumu gösteren INTERSALT ( Amerikan Klinik Beslenme Derneği) araştırmasına göre; günde 6 gramdan daha fazla tuz tüketimi hipertansiyonun 9 mmHg artmasına sebep oluyor. Ailesinde büyük tansiyon bulunmayan kişilerin dahi aşırı tuz kullanımı sonucu bu hastalığa yakalanma riski olabiliyor.

    Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü; günde yaklaşık 6 gramdan fazla tuz kullanılmamasını belirtiyor.

    Dengesiz Beslenme ve Obezite

    Yüksek kan basıncı nedeniyle oluşan hipertansiyonun sebepleri arasında dengesiz beslenme ve obezite de gösteriliyor.

    Fazla kilolu kişilerde kalp daha fazla kan pompalamak zorunda kalır. Bu da kan basıncını arttırıyor. Bu yüzden dengeli beslenmek ve spor yapmak oldukça önem taşıyor.